Antennkollen.se
artikelbild

Tisdagen den 3 oktober är det dags för södra Småland och Öland att genomföra frekvensförändringar för tv. Under dagen mellan klockan 10 och 18 kommer det vara avbrott och störningar i tv-sändningarna. Kommuner och orter som påverkas är bland annat Alvesta, Lessebo, Ljungby, Värnamo, Uppvidinge, Växjö, Älmhult, Emmaboda, Kalmar, Högsby, Nybro, Mönsterås, Mörbylånga, Torsås och Borgholm.

Berör alla hushåll med tv-antenn

Frekvensomläggningen berör alla hushåll som tar emot tv via marknätet med en vanlig tv-antenn. Det gäller både de som enbart tittar på fri-tv-kanaler och de som har betal-tv-abonnemang via Boxer.

Om man bor i ett flerfamiljshus och har kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs inte det enskilda hushållet.

Däremot måste fastighetsägare, eller den som ansvarar för fastighetens tv-nät och som nyttjar marknätets tv-signaler, ändra i mottagningscentralen så att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

Teracom AB genomför en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet, som inleddes i mars 2016, innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet byts och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning efter klockan 18.